Subject: Accommodating Leaves for Religious Observances

Date: April 2015
From: Employee/Labour Relations, Human Resources Services
To: Supervisors of Employees who are in the Unifor Local 5555 Unit 1 bargaining unit

Should there be any discrepancy between this document and the Unifor Local 5555 Unit 1 Collective
Agreement, the Collective Agreement shall prevail.

Q1: If an employee requests time off from work to participate in a religious holiday, which is not
included in the list of statutory holidays provided by the University, must | grant the request?

Yes, you are required to provide employees who are members of a minority religious faith the
opportunity to take time off without loss of pay to celebrate their religious holidays.

The University acknowledges an individual employee’s right to follow or not to follow religious beliefs
and practices, free from discrimination or harassment and is committed to taking all reasonable steps to
provide religious accommodations to faculty and staff.

Q2: The employee has not yet completed their probationary period, are they entitled to time off?

Yes, the University’s obligation to accommodate based on creed (which is a protected ground under the
Ontario Human Rights Code) extends to all employees, regardless of their length of service with the
University.

Q3: An employee has made a last minute request to take a day off to participate in a religious
holiday. Must | grant this short notice request?

Yes, despite the short notice, you are required to provide the employee time off. However, it is
expected that employees will provide reasonable notice of the request for leave. Employees should be
reminded of this expectation for any future requests that they bring forward.

Q4: What obligations does the employee have when making requests for leave?

Employees have an obligation to provide as much notice as possible of requests for time off. Itis
expected that employees will know far enough in advance when their religious holidays are celebrated
each year. In addition employees have an obligation to participate in the accommodation process by
assisting their supervisor in fashioning a suitable accommodation, for example, making a plan as to how
required work tasks will get completed.



Q&A: Religious Observances Page |2

Q5: Must the employee complete a form or other document when making their request for time off?

There is no set form or document that must be completed. It is, however, recommended that
employees make requests for time off in writing, for example, by email.

Q6: Must the employee be paid for the day off?

Employees must be provided time off work without loss of pay or benefits. This means that if the
employee would have otherwise been paid for the day, i.e. it’s a regularly scheduled work day, then
they should not have their pay reduced or benefits suspended for participating in their religious
holidays. While there is no express entitlement to provide paid leave, you must consider various forms
of accommodation to allow employees to have time off without loss of pay, for example, CTO, flexible
work arrangements, etc. Refer to article 15 of the Unifor Unit 1 collective agreement.

Q7: What forms of accommodation could | offer when responding to employee requests?

The accommodation process requires that an individualized approach be taken with each employee
request. The duty to accommodate is an obligation that arises when requirements, factors, or
qualifications, which are imposed in good faith, have an adverse impact on, or provide an unfair
preference for, a group of persons based on a protected ground under the Human Rights Code. The
duty to accommodate must be provided to the point of undue hardship.

Most commonly made employee requests for religious accommodation are leaves of absence to
participate in religious holidays.

Accommodations which allow for time off without loss of pay could include:

e use of compressed work weeks, and
e schedule changes so the employee can make up the time taken at a later date.

Compressed work weeks allow for employees to complete their standard work week hours in a shorter
number of days. For example, an employee who works a 35-hour standard work week, comprised of 5
shifts each 7 hours in duration and who makes a request for 1 shift off may be permitted to complete
their 35-hours over the course of 4 shifts each of 8.75 hours in duration. This compressed work week
accommodation allows the employee to take off 1 shift for religious observance without loss of pay.

Schedule changes can include a wide variety of options. For example, an employee who takes 1 day off
to celebrate a religious holiday may be able to make up the missed shift incrementally over the course
of 2 weeks.

It is recommended that whatever accommodation is granted and agreed upon that it is then confirmed
in writing in accordance with compensating time off, flexible work arrangements, etc. as set out by
article 15 of the Unifor Unit 1 collective agreement.
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Q8: What factors must | consider when setting accommodations for religious leave requests?
The following factors are not exclusive, but may be used to inform your discussion with the employee:

- The operational requirements of the department (staffing needs, ability to re-assign work),
- The requested duration of time off,

- The nature of the work performed by the employee, and

- The operation of the work unit (refer to Q11 below).

Q9: What if there is no opportunity to offer an alternative arrangement?

If no alternative arrangement can be made available and no other option exists, there may be an
obligation to provide up to 2 days without loss of pay. The collective agreement currently provides 2
non-secular holidays, Christmas and Good Friday. In these cases, please consult with Employee/Labour
Relations.

Q10: What is the maximum duration that an employee can take off work for religious leave without
loss of pay?

As noted in Q9 above, providing up to 2 paid leave days would not likely constitute an undue hardship
for the University. However, in such cases any leave of absence over and above 2 days in a year (the
Collective Agreement provides 2 non-secular holidays) should be without pay.

Q11: One of my employees has asked to take off Orthodox Christmas which occurs on January 7.
Can | ask the employee to work on December 25", (a statutory holiday in which the University is
closed) in order to make up the time?

The University does not operate on December 25" therefore in almost all cases the answer is no. This
will only be permitted if the employee is normally scheduled to work on December 25" because they
are part of a work unit that operates even when the University is closed; for example, employees in
Central Animal Facilities, or Utilities Services. If not, then the supervisor will not be permitted to require
an employee to work on December 25™ or any other statutory holiday in which the University is closed.

Q12: Upon receiving a request for leave for religious observances, am | entitled to request
documentation from an employee in order to prove that they are adherents to a religious faith,
and/or that is in fact a holiday of the religion that they practice?

Yes. The employee’s request for accommodation should be in writing. It may be necessary for you to
request additional documentation to support or better understand the request. Please contact
Employee/Labour Relations in this circumstance before proceeding.



